• By mezo
  • 14/10/2010

C# _ Diziler _ Foreach Döngüsü

C# _ Diziler _ Foreach Döngüsü

C# _ Diziler _ Foreach Döngüsü 595 199 mezo


Merhaba arkadaşlar bu yazımızda da dizileri anlamaya çalışacağız.  Bu yazı sonunda dzi nedir , nasıl tanımlanır dizilerdeki boyut dizilerin metotları ve foreach döngüsü ile alakalı bilgi sahibi olacaksınız.

Daha önce değişkenler ile ilgili bir yazımız vardı. Hatırlarsak değişkenler program içersinde bize geçiçi süre gerekli olan değerleri tutabildiğimiz yapılardı örneğin int sayi = 5; diyerek 5 sayısını sayi değişkeninde tutabiliyordum. Peki bu sayi değişkeninde birden fazla değer tutmam gerekirse bunu gerçekleştirebilirmiyim ? Cevap değişkenlerle hayır ama Dizilerle evet.

Sizinde anlayacağınız gibi dizi değişkenleri, aynı tipte birçok veriyi bir arada tutmayı sağlar. Benzer işlemlerde kullanılan değişkenler bir dizi altında listelenebilir. Yani ben sayi değişkenimi dizi olarak tanımlarsam o zaman birden fazla değeri içersinde tutabilirim.

Dizilerin tanımını yaptıktan sonra gelin bu dizi nasıl birşeymiş nasıl yazılırmış ona bir göz atalım.  Dizi tanımları veritiplerinin yanında [] simgeleri ile yapılır.

<veri tipi> [] dizi ismi = new <veri tipi> [dizi eleman sayısı]
String[] isimler;İnt[] sayilar;

Float[] paralar;

Byte[] yaslar;

Dizilerin kaç eleman içereceği, dizi tanımlanırken ya da daha sonra belirtilebilir. Şu şekilde tanımlanabilirler:

int[] sayilar = {3, 8, 2, 6};

int[] sayilar = new int[6]{4, 2, 5, 6, 7, 0};

int[] sayilar = new int[5];

Dizilerin indis numaraları 0 dan başlar ve devam eder. Orneğin isimleri tutacağımız bir dizi tanımladık:

string[] isimler = new string[4];

değerlerini atarken yapacağımız işlem şu olacaktır.

İsimler[0]=”Zeki”;

İsimler[1]=” Yudum”;

İsimler[2]=”Ali”;

İsimler[3]=” Orhan”;

Küçük bir dizi uygulaması yapalım. Bir dizi ve elemanlarını tanımlayarak ListBox içersinde bu değeri gösterelim.

İşte bu kadar kolay bir değişken tanımlar gibi fakat içersinde birden fazla değer taşıyabilen bir değişken gibi düşünebiliriz.

Peki birden fazla boyuta sahip diziler tanımlamak mümkünmü ?  Yani tanımladığımız dizinin 1 elemanıda birkaç değere sahip olsa …

Diziler tek boyutlu olduğu gibi, birkaç boyutlu diziler de tanımlanabilir.  Örneğin :

int [,] matris = new int[5,6];

Bu diziyi tanımladığımızda önce 5 elemanlı bir dizi ardından bu dizinin her elemanı içinde 6 elemanlık bir dizi tanımlamış oluruz.  Yani 2 boyut oluşturmuş oluruz.

Bu dizide bir boyut daha olsaydı, o boyutun her elemanı için diğer boyutlardaki 30 eleman bulunacaktı. Çok boyutlu dizilerin eleman sayıları boyutlarındaki eleman sayılarını çarparak hesaplanabilir.

int [,,,,] dizi = new int[boyut1,boyut2,boyut3,… ,boyutn];

Dizilerin boyutlarınada göz attıktan sonra gelin isterseniz bir kaç metodunada bakalım.

Dizilerin Metotları

Array.Resize();

Resize metodu mevcut dizimizin eleman sayısını istediğimiz kadar arttırır. Bir örnekle bakalım bu olaya bir form üzerinde listbox textbox ve butonumuz olsun ve textbox a yazdığımız değer string bir diziye ve listbox a eklensin istiyorum. İlk etapta ne kadar değer girileceğini bilemiyeceğimizden önce 1 elemanlı bir dizi tanımlıyorum ve her eleman eklendiğinde dizi boyutunu arttırıyorum.

Array.Clear();

Dizimiz içersindeki değerleri temizlemek isteyebiliriz işte bu gibi durumlarda Array.Clear kullanıyoruz. Biraz önce yaptığımız proje üzerinde ufak değişikliklerle Clear metodunu inceleyelim.

Foreach Döngüsü

Daha önceki yazımızda bahsettiğimiz döngüler arasında bir tane daha vardı ama ona bu konunun sonunda değinmek daha mantıklı sanki.

Foreach döngümüz bir dizi veya kolaksiyonun her elemanı için yapısındaki kodları çalıştıran bir döngüdür.

foreach (<tip değişkeni > in <koleksiyon> ){

Yapılacak işlemler

}

Bilgiyle Kalın…
M.Zeki Osmancık

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.